İstisnalar dışında hemen hemen herkes bir aile içerisinde dünyaya gelir ve burada büyür. İnsanlar, yetişmiş olduğu aileden birçok şey öğrenir hayata dair ve aileye dair. Birliği, beraberliği, sevgiyi, mutluluğu, huzuru ve aile içi dinamikleri de burada öğrenir. İlk öğrencilik hayatı da aile içerisinde başlamıştır. Sorunlar yaşadığımızda, bunların üstesinden nasıl gelindiğini ve iletişim modellerini de burada öğrenir. Kadın ve erkeklerin aile içi görevlerini veya aile içi hareket tarzlarını da edinmiştir kendi ailesinden, armut dibine düşmüştür genellikle.
Gün gelir kendisi için uygun ve sevdiği bir partner ile aile kurmak ister, pozitif bir şovla ve törenle başlar evlilikler. Aile olmak için iki kişi birbirlerine and içerek evlenir ve yuva kurarlar. Evlenecek olan ve yeni aile kuracak olan kişiler ayrı ayrı ailelerde yetişmiş olduklarını ve olası uyumsuzlukları ilk etapta görmemekte veya tecrübeleri olmadığı için geçer diye düşünmektedirler. Aile kurulur ve bu ailede giderek büyümeye başlar, ikinci pozitif şovları ile bir bebek dünyaya gelir ve ailemiz büyümeye başlar, iletişim zorlukları ve sorunları da büyümeye başlayabilir zamanla.
Bununla da sınırlı değildir ancak bu küçük ailemiz. İlk başta iki kişi kuruyor olsalar da bu aileyi, aile kurucularının kendi ailelerinin etkileri de her zaman olmaktadır bu küçük aile üzerinde. Bu şekilde değerlendirildiğinde, büyük bir aile ve akraba yumağında küçük çekirdek aileler kurulmakta diyebilmek mümkündür. Hatta kişilerin diğer sosyal çevreleri ve mesleki hayatları da bu sosyal ağ daha da büyümektedir. Çekirdek ailenin kurucuları birbirlerini sevseler de bazen etrafındaki sosyal ağ problemleri nedeniyle de anlaşmazlıklar kaçınılmaz olabilmektedir. Giderek bu tür durumlar her iki tarafın ailelerini de kapsayarak, olaylar içinden çıkılmaz hal alabilmekte ve çekirdek aile dediğimiz kişiler ne yapacaklarını bilemez olabilmektedirler. Aile hayatında baş edilemez problem haline gelen ve artık çaresi yok gibi düşünülen birçok örnek vardır.
Her insanın ayrı bir dünya olduğu gerçeğinden hareketle, iki ayrı dünyanın bir araya gelmiş ve bir aile kurarark bu dünyalar birleştirmiş oldukları düşünüldüğünde, çiftler zaman zaman birbirleriyle ilgili iletişim ve uyum problemleri yaşamak durumunda kalabilirler.
Sorunlar karşısında ilk yardım arayışları genellikle, aile büyüklerine başvurmak ve onların yardımını talep etmek olmaktadır. Bazen aile büyüğünün doğru yönlendirmesi ve çiftlerin bu aile büyüğünün sözlerine değer vermeleri nedeniyle, hep birlikte bir çözüm yolu bulunmuş olabilmektedir. Ancak böyle bir büyüğü olmayan aileler, yanlış davranışlara devam ederek sorunu daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedirler. Gerçekten birbirlerini çok sevmelerine rağmen, aile içerisindeki iki ayrı dünya yavaş yavaş ayrışmaya başlayabilir. Çaresiz kalabilirler veya evliliklerini birer yanlış karar olarak görmeye başlayabilirler.
Aile danışmanlığı anlamında bizlere başvurmaları durumunda, bu çiftlere bir aile büyüğü samimiyetinde el uzatmakta olduğumuz bir gerçektir. Sorunların çözümü için; bizden istenildiği ve beklenildiği gibi bu süreçte aile bireylerinin her ikisinin de yanlarında olmaya devam etmekteyiz. Sorunlar her ne olursa olsun bu noktada, biz buradayız ve her bir aile bizim için kıymetli olduğundan elimizden geldiğince aileyi desteklemekteyiz.